Tarihçe

BÖLÜM > Tarihçe

Tekstil sektörü teknoloji düzeyi ve ekonomik etkinliği ile ülkemizin önde gelen sektörlerinden biridir. Sektörün bu konumunu koruması için bu alanda nitelikli iş gücüne ihtiyaç vardır.

Yalova Üniversitesinin temelini Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksek Okulu oluşturmaktadır.Tekstil Teknolojisi programı ilk olarak Uludağ Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim vermeye başlamış, 2008 yılında Yalova Üniversitesi'nin kurulması ile Yalova Meslek Yüksekokulu Yalova Üniversitesi bünyesine  dahil olarak  eğitim öğretime devam etmektedir.

Tekstil teknolojisi programında “dokuma” ağırlıklı eğitim verilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler “Tekstil Teknikeri “ unvanı alır. I. Öğretim olarak eğitim verilmektedir.  Öğrenci kontenjanı 15' tir. Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak sürdürülmektedir. Öğrencilerimizin programdaki tüm dersleri (toplam 120 AKTS için) başarıyla tamamlamış, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalaması (Mezun ortalama not ortalaması) almış olması gerekmektedir. Ayrıca, öğrencinin iş hayatına kendini daha iyi hazırlayabilmesi ve okul ile endüstri arasında güçlü bir ilişkinin kurulması gerekliliğinden iki yıllık öğrenim süresinde 30 iş günü endüstriye dayalı staj yapılmaktadır.

Programın amacı;  Tekstilin her alanında yeterli bilgiye sahip, dokuma alanında uzmanlaşmış ,mesleki bilgi ve deneyim sahibi olan kabiliyetli kişiler yetiştirmek, tekstil sektöründe istihdam sağlanması, işletmelerde çalışacak kalifiye ara elemanlar yetiştirmek ve topluma kazandırmaktır. Tekstil teknikeri” unvanı alan bireylerin görev tanımları; hata bulma, problem çözme, karar verme ve işlem - fonksiyonların planlaması olarak özetlenebilir. Tekstil teknikeri çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/ veya mühendis ile usta/kalifiye işçi teknisyen arasında bulunan teknisyenden daha fazla teorik bilgiye sahip bir ara teknik elemandır.

Öğrenciler bir teknikerde olması gereken bu özelliklerin yanında tekstil  sanayinin hammaddesi olan ,elyafın elde edilmesinden tüketicinin istediği özelliklere sahip bir materyal haline getirilinceye kadar geçirdiği aşamaları, ipliğin eğrilmesi,ipliklerin dokunması veya örülmesi,boyanması,bitim işlemleri , konfeksiyon ve kalite kontrol konularında mevcut teknolojilerin ve işlemlerin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını öğrenir.

 

Tekstil teknikeri almış olduğu vizyonla: Üretim teçhizatını sürekli hazır konumda tutar, meydana gelebilecek sorunlara karşı önceden tedbir alır ve üstlerini uyarır, kalite kontrol elemanlarıyla sürekli bilgi alışverişinde bulunur,bu faaliyetleri düzenli olarak sürdürür, makinelerin düzenli olarak koruyucu bakımını yapar, kendi atölyesindeki malzemelerin stoklarını takip eder,gereğinde talep eder veya ettirir,bulunduğu işletmenin verimini arttırmak için çalışmalarda bulunur, tekstil dokuma , iplik, örme, konfeksiyon gibi konularındaki yenilikleri takip etmeye çalışır.